(¯`·._©~F&Z Digital Eyes~®_.·´¯)

By: FAZIZAID

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 31-Oct-2007 20:00 Email | Share | | Bookmark
Halloween '07

 
 
 
View all 15 photos...
Seperti tahun2 sebelumnya, Aizad akan pergi trick o treat kat neighborhood kat sini.
Memula dia janji dengan 2 kawan sekolah dia, tapi sampai 7 lebih, tak sampai2.
So terpaksalah ibu dan ayahnya meneman si bongsu ni merayap malam2 dari rumah ke rumah.
Tak seperti biasanya, tahun ni agak suram sikit sambutan halloween ni.
Tak banyak rumah yg hias itu ini.
Ijat kali ni nak jadi one of the Clone Trooper, so gi lah cari menda alah tu dekat Target.
Nasib baik on sales (30%), lepas tu ada koyak sikit kat topi tu so dapat lagi 10% discount




Monday, 29-Oct-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
17 Syawal, 1428

pulut kuning
spaghetti for mee bandung
rendang, kuah kacang, nasi impit...
View all 30 photos...
We "opened" our house again this day for those who went somewhere during Eid.
I made yellow rice (pulut kuning), rendang, kuah kacang, mee bandung and some cookies for them. Thanks Shah for the delicious brie; Christine for the lovely flowers; Hani for "oh my goodness" cheesecake; Leni for the out of this world kek lapis and not to forget, Phil for yummilicous Soup Ekor!! . As this is a planned occasion, so tak ada lah kelam kabut nak buat itu and ini to prepare for the parti makan-makan day




If you notice it, Zaid has joined the 4-eyes club
But I think he looks good with glasses





Halloween is just around the corner and Nina & Phil brought some trick and treat goodies for the kids



Thank You Nonie for the last minute over the phone Mee Bandung recipe


Monday, 22-Oct-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Raya @ Nina's

Durian dari Siam
Wajik Durian
Fall - the beginning
View all 16 photos...
Went to Nina's house for Raya. Actually being wanted to visit them since summer, but since the kids had a football training every day, we had to postpone it till Raya. Sorry Nina & Phil She cooked us some Indonesian food and her lovely daughter baked us a chocolate cake. I prepared mee (spaghetti) mamak, and Leni brought some satay Thank Nina & Phil for inviting us

A few days before Raya, I bought two durians and guess what? I left it outside at my patio and totally forgot about it. A few days after Raya, Zaid said he smelled durian. Then I remembered that I left the durian outside. Immediately open it and luckily they were still good. Kesian Mat Salleh ngan Pak Itam sekeling rumah, sure tertanya2 bau apa tuh .

When I bought the durian, my intention was to make some kuih wajik (nasi manis) as Zaid's mom occasionally made them during Raya. So to carry on the tradition I thought of making some. Since Raya came so fast and I had a lot of cooking to do, I totally forgot about it. Anyway, the wajik this time was better than the last time when I tried.

Here are some photos of Raya @ Nina's and Durian/Wajik.




Currently listening to "Ketulusan Hati" by Anuar Zain

I am hosting the photo challenge for this week. The theme is FOOD. Submit your photos HERE. The contest will end Sunday mid-nite GMT.


Sunday, 14-Oct-2007 16:51 Email | Share | | Bookmark
Gambar Raya

Shah masak
Fazi masak
Kailan
View all 69 photos...
Gambar2 Raya ni yang kami kumpul since before raya lagi, masa Shah datang untuk berbuka before he left to VA. Dia masak wonton ngan mussels. I pulak masak steam fish ngan Kailan. Hari Khamis dah kedengaran desas-desu mengatakan Hari Raya jatuh pada hari Jumaat. Kelam kabut sangat rasa. Mulalah tanak & masak itu dan ini. Last2 baked carrot cake (resepi dari Roy). Dah masak tu, dalam pukul 3 pagi cam tuh, kejut Zaid suruh decorate kek tu. Dengan mamai dia tu, inilah hasil kek raya ku - Thank You, Abang



First Raya, biasalah, kami lepak kat rumah saja, tunggu orang datang untuk beraya. As Raya jatuh pada hari Jumaat, most of them datang lepas office hours. Fairul ada kelas so tak boleh nak datang awal. Petang pulak, Danial & Ezra ada game football. Ijat I pontengkan Zaid ada 2 meetings hari tuh. Anyway, I masak nasi dagang (versi Kelantan & Trengganu), Rendang & Kuah Kacang untuk Nasi Impit. Thanks to Leni & family (sedap air teleng you), Liza & family (your black forest cake is sooo yummy), Bashir, Fidie, Phyllis, Arif & family and Zam & family for coming. I ni tak adalah nak buat e-vite ke kad jemputan ke nak suruh-suruh orang datang rumah untuk beraya. Dah bertahun2 dok sini, so orang dah tahu, I memang masak something special untuk Beraya. . Lepas jer derang balik, my uncle called from Malaysia. Rupanya derang makan nasi dagang jugak untuk hari Raya . Seronok dapat berbual dengan family di Malaysia. InsyaAllah, kalau tak December tahun ni, summer tahun depan I balik Malaysia.




Second Raya, Kami pergi rumah Sultana. Jumpa Liza & co lagi kat sana . Sultana masak indian foods. Sedap....... Lepas tu bebudak nak gi Discover Mills (mall) sebab nak spent duit raya yang pak dia bagi . I ngan Zaid pun beli kasut gak Lepas tu balik rumah kejap then gi rumah Jum sebab nak beraya dengan baby baru dia, Jacob. Tak meragam langsung si Jacob nih. Biasalah dia akan jadi tumpuan semua orang. Lepas sorang2 pegang dia Jumpa Azah & hubby kat situ. Balik rumah dekat kul 11 malam. Terus lepak... penat betul.




Hari Raya ketiga (Ahad). Budak2 dah lama pesan, hari Ahad derang nak bawak kengkawan derang datang beraya. Walaupun bukan islam, tak salah ajak derang meraikan Aidil Fitri. At least tahulah derang ni serba sedikit perihal adat istiadat ugama dan kebudayaan kita. Di samping rendang dan nasi impit yg derang dak sorok awal2 (takut habis), I masak baked mac & cheese and hot wings. Kira 3rd Raya ni westernlah sikit .



Anyway, how's your Raya?

Nota :
Baju Raya pertama Fazi&Zaid tajaan Jum & Kay Ree
Baju Raya kedua Fazi tajaan Nonie


Tuesday, 9-Oct-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Lastly

mushroom soup
london almond
mama carries
View all 9 photos...
Okay gang.. this will be my last update before Raya. Still don't know when the Raya will fall this year, Friday or Saturday. Hopefully Saturday as I don't want my kids to miss their classes (of course they will enjoy it )

So for our last Raya cookies, I baked some Mama Carries and London Almond (both recipes are from my dear sis, Yang - Thank You Yang, and I am sure mine is not as good as yours) . To celebrate fall season, I changed the color and shape of mama carries into the shape of leaves with orange or green color

And guess what? The London Almond almost gone Kejap pak dia ambik sikit, kejap anak2 dia ambik sikit... kejap I makan sikit Kira sendiri buat sendiri makan ler...



Jadi, di kesempatan ini, saya dan keluarga menyusun jari sepuluh memohon kemaafan sekiranya ada terkasar kata & laku sepanjang tempoh hayat ini kerana sesungguhnya dosa sesama manusia itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu.



Selamat Hari Raya Aidil Fitri


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net