(¯`·._©~F&Z Digital Eyes~®_.·´¯)

By: FAZIZAID

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  14  15  16  17  18  19  20  [21]  22  23  24  25  26  27  28  >  >>]    [Archive]
Sunday, 2-Sep-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Dragon*Con 2007

 
 
Spartan
View all 152 photos...
Semalam Amfidie ajak Zaid gi tengok Dragon*Con parade kat downtown Atlanta. So tak nak lepaskan peluang ambik gambar2 , ikut jugak. Banyak characters yang kami tak tahu wujud. .

Rasanya, ni lah first time berjalan2 kat downtown selepas beberapa tahun dok kat sini. Entah, bila dok kat satu2 tempat tu rasa malas pulak nak gi jelajah kat kawasan sendiri. Kalau orang tanya apa ada kat downtown, sure kami tak tahu nak jawab apa. Ni bila dah gi redah sendiri ni, bolehlah jawab






Wednesday, 29-Aug-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Wind Beneath My Wings

get into the car ...
... go to the airport ...
... fly
Did you ever know that you're my hero,
and everything I would like to be?
I can fly higher than an eagle,
for you are the wind beneath my wings.



... fly


Sunday, 26-Aug-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Burger Queen

 
 
 
View all 9 photos...
Sometimes you feel really clueless as what to cook for the day. Cik Abang mau makan nasi, anak2 mau something western. So today, menangkan anak2 and therefore I made some burgers for the family.

Oh ya, pasal cerita tercekik tulang hari tu, ramai yang bertanya whether Zaid did try the "Superman Return" technique. Yes he did. Prior to that he did try the Nasi Kepal tu, tapi tak menjadi jugak and that's why I wanted him to try petua superman return tu. Dahlah masa baca petua tu ketawa sampai sakit perut (I kat ruang tamu, dia dalam bilik). So bila masuk dalam bilik, I pun control macho dan ayu, tahan daripada ketawa, Suruh dia angkat tangan semua. Dalam masa angkat tangan tu sempat dia kata "I tercekik tulang, bukan sakit bahu", tapi dia buat jugak. "Lurus-lurus bang tangan tu" kata I sambil tahan ketawa. Dia pun buat lurus2 jugak tapi muka dia macam tak percaya this will be the petua. Lepas tu I kata sambil tahan ketawa "cakap Superman Return". Tapi perlahan sangat I sebut. "Apa? cakap kuat2 sikit, tak dengar" balas dia. You all tak tahu perasaan I masa tu, takut kena marah, takut terketawa... macam2 lah perasaan masa tu. "SUPERMAN RETURN" cakap I kuat2. Tercengang dia bila dengar. "You ni nak mainkan I ya?" Kata Zaid. I pun apa lagi mulalah ketawa terbahak2. Dia pun ketawa jugak. Nasib baik you, tak kena kejar keliling rumah

Tapi sebenarnya, tulang tu terlekat kat celah gigi bahagian geraham, cuma hujung dia je yang kena anak tekak, so ingat memang the whole tulang terlekat kat kerongkong. Patutlah semua petua tak menjadi. . Lepas tu bila dia rasa ngan lidah ada macam benda lekat kat celah gigi, dia keluarkan, memang betullah tulang.




Four-Cheese Burgers
(makes 6 servings)

* 2 lbs ground beef
* 1 1/4 cups shredded four-cheese blends
* 1 pkg (9 oz) spring vegetables soup and recipe mix
* 6 hamburger buns
* 1/2 cup chopped red onion

Methods

Heat broiler or grill. In bowl, combine beef, soup mix, red onion and 1/2 cip cheese. Form beef mixture into 6 patties. Broil or grill 15 minutes, turning once. Sprinkle 2 tbs cheese on each patty and cook 1 min. more or until meat thermometer inserted in patties reads 160 deg F for medium. Place burgers on buns. Serve with lettuce, tomato and mushrooms if desired.


Monday, 20-Aug-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Nasi Berlauk & Petua Tercekik Tulang

 
Semalam Zaid cakap dia dah lama tak makan nasi berlauk. Actually, masa dia kecik2 dulu, breakfast kegemarannya ialah nasi berlauk. Normally his mom bought it from a nearby stall. Dulu2 katanya, harga sebungkus cuma seposen, lepas tu naik 20 sen, sekarang ni tak tahulah berapa harganya. Lauk biasanya ikan selar kuning atau ikan kembung. Ni kira macam masak lemak kuning, tapi kalau kat Kelantan di + dengan lengkuas. Ada sayur samada cili hijau, kacang panjang atau timun dan kekadang belimbing yang kecik tu. Makan dengan nasi putih, + dengan sambal. Resepi boleh didapati di SINI.

So semalam masaklah makanan kegemaran dia. Di tambah pulak hari tu masa gi to a local wet market, jumpa pulak dengan ikan seakan2 ikan selar.

Dah masak, wah... bukan main sedap lagi nampak dia makan sampai tambah 2 kali. Ingat sikit bang, perut awak tu makin tinggi (syayang abang . Lepas makan dia ngadu macam ada tulang ikan yg halus terlekat kat anak tekak. Puas dia cuba itu dan ini, baca itu dan ini tak jugak mau hilang. I terus masuk tenet and googled up "petua tercekik tulang" Banyak jugak petua2 yang tak pernah didengar dari berbagai2 bangsa dan kaum tapi yang paling best ialah yang ni:




Di petik dari URL NI. Begini petuanya.

Quote:

Petua Tercekik Tulang

Aku datang dari keluarga yg besar...16 adik beradik, bila sesekali berkumpul, dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan best-best!!!

Dalam ramai2 adik beradik, bukan semua yg suka stail aku, apabila aku bawa gaya hidup "gaya pulang ke pangkal jalan'"...maka adalah yg tak kena sana sini...oh..

Masa makan, aku pun duduk lah cara Nabi..(rujuk ustaz)
lalu ada yg sound:
"apahal duduk macam nak berlari ajer...."
"tak baik lutut tinggi pada makanan.."
" ni duduk ke nak berak nie..?"

Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen...aku pun basuh tangan,

Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangan dan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie, sebelum korang mati Allah akan mempermudahkan segala urusan hutang piutang korang. -Hutang kereta/rumah/kahwin/ study/along bla bla bla!!!

Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak org miskin macam aku nak ikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless steel ke inconnel 601? nak pakai colour camne? matelic ke cooper?kan susah tu!!! tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan meja..bentuk bulat ke bentuk heksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat ansuran mudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai perabot terbesar di Malaysia, bla bla bla!!! Oh..

Biasa korang belajar doa makan macam nie:

"Allahummabariklana (hingga akhir)

Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah sajer:

"Bismillah, barkatillah"

Lepas tu makan lah, dengan tiga jari(sunnah Nabi)

kemudian, ada pulak suara2 yg sound: "Eh, kenyang ke makan dengan tiga jari? "

aku kata: "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok2 habis nasi satu pinggang!!! "

Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makan dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada 5...oh..tepuk dada tanya iman..

Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh...

Diorang tegur: "essh..pengotor betullah"

Aku kata: "Apa pulak kotor, aku makan nasi, buka tahik!!!"(tapi aku kata dalam hati sebab aku lelaki beriman)

"Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!"-tanya diorang pada aku..
"Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi he he heh"-kataku...

Banyak pulak diorang komplen cara aku makan..err maksud aku cara Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka lalau aku ubah topik dengan bertanya :
Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?
Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla..

Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab mereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!"
aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bila korang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat..
Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikan makanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah. "

Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan..

(bayangkan seorang mak cik sedang tercekik tulang)

Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan lain2, tapi masih tak berjaya..

kesian mak aku...

"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne?..cakap terer.."(kata abang aku)

Aku kata: "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "

Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..

Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"

(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi, manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..)

Aku kata:
"Sekarang sebut: SUPERMAN RETURN!!!!!! "

HA HA HA..

(semua org ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini.

Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yg tercekik itu terkeluar..semuanya dari Allah!!!

he he he...selamat mencuba, ni bukan hadith,,just pengalaman.

PS: sekiranya rakan korang menjadi mayat(over ketawa sehingga tulang mencucuk tengkuk) sesungguhnya penulis tidak bertanggung jawab!!!

(supermanpun akan jadi mayat)


Penulis asal tidak diketahui


Friday, 17-Aug-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Semuanya Jelas dan Nyata

my new glasses and my new driving license
cantik tak?
4 eyes.. 4 eyes..my sons said
Went to DMV to renew my driving license. The officer looked at my age and said, "Ma'am, I think we need to test your eyes". "Alamak..." I said to my self. "Sure fail ni since I got a blurry vision lately". So I did the test... read the 1st line ok, second ok, when it came to 7th, I thought I saw something, but it was not that clear "Bantai jer lah", I told my self... so I said this and that to the officer. "errr , could you repeat that?" So I repeated.... "repeat again, please, Ma'am.." then I repeated again...

"Ma'am.... I think you need to get your eyes checked before we can renew your driving license". "Pulak......... Ish... sempat ke nih, Sat lagi Ijat balik sekolah" I said to my self.
"What time do you close?"... "5:00 pm Ma'am"

Then I rushed the nearest eye doctor. Did this test and that test. The doctor said I definitely need a pair of glasses. In the meantime he asked me to looked at those glasses on display and decide which one I like. So I said, it's better to get one that I will use regularly and another one with shades. Anyway, they're on offer, buy one get the second one at 50%. Looked at my watch, it's already 12:00 pm. " Then one of the clerks came to me and asked me to try the one with bling-bling.... eh.. cantik pulak. "It suits a modern woman like you, ma'am..."... "modern tengkorak kaulah" said my heart. Anyway, I bought the one with bling2 as I needed one urgently to go back for the eye test at DMV again. The normal one will take 10 days to be ready.... adalah tambah itu sikit, ini sikit. Nak pakai lama, so betterlah order yang elok sikit.

Then Zaid called and ask me to might as well buy color contact lenses. Biru ke... hijau ke...perlilah tu as he knew that my eyes are very sensitive. Then he said..."dari dulu lagi suruh gi check mata, tak nak....degil..tak nak ngaku dah tua.. ha ha ha". Jahat betul gelakkan orang kata orang ni tua. Bukan tua, mature jer...

Then I left the shop as it will take about an hour for the glasses to be ready. Shoppinglah sikit kat mall tu. Later I went back the shop and tested the glasses. Eh cun jugak... and everything looks so clear. I can see farther and clearer now. Dah terang2 ni tak payah dah bersuluh lagi. Then I quickly went back to the DMV and got my eyes tested again with the glasses on. I could read all the lines easily. That officer just smile at me.....then I got my new license



[<<  <  14  15  16  17  18  19  20  [21]  22  23  24  25  26  27  28  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net